Το ΚΚΕ Ηρακλείου για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ Ηρακλείου με αφορμή τις εξελίξεις για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε και ολοκλήρωσε την παραχώρηση – ξεπούλημα της περιοχής της ΠΑΒΓ σε ιδιώτη επενδυτή – θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ έναντι 40,2 εκ. ευρώ-  με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης και της Δημοτικής αρχής Χερσονήσου  σε κλίμα πανηγυρισμών, χαρακτηρίζοντας δε την επένδυση ως μικρό Ελληνικό και ότι θα δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ στο μόνο που βρήκε να κάνει κριτική είναι για το «μικρό» αντίτιμο της παραχώρησης. Κουβέντα για την ουσία του ζητήματος και τις διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής, αφού και ως κυβέρνηση στήριζε την παραχώρηση της βάσης σε ιδιώτη και την “προχώρησε” ώστε να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει την τελευταία υπογραφή. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό αφού μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν με χέρια και με πόδια την τουριστική ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και την εκχώρηση δημόσιων υποδομών σε ιδιώτες. Ίδια στάση κράτησαν και στην παραχώρηση του Ελληνικού, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την παραχώρηση της έκτασης. 

Η παραχώρηση του ακινήτου σε ιδιώτη αποτελεί διαχρονικό έγκλημα που έχει την σφραγίδα όλων των δημοτικών αρχών της περιοχής, της περιφέρειας και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Το ακίνητο εγκαταλείφθηκε και απαξιώθηκε όλα  αυτά τα χρόνια με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Ενώ θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για δωρεάν χώρους ψυχαγωγίας – αθλητισμού, αναψυχής  και δημιουργία  κέντρου υγείας. Δεν έγινε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση από καμία κυβέρνηση, αντίθετα προετοιμάζονταν βήμα – βήμα το ξεπούλημα του. Ο λαός της  περιοχής δεν έχει ανάγκη από άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες έχει μπόλικες, ούτε από εμπορικό κέντρο και καζίνο όπως προβλέπεται στο πρότζεκτ,  που θα έχουν ολέθριες συνέπειες στους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής, ακόμα και την καταστροφή τους. Ο λαός και η νεολαία της περιοχής γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει τουριστική ανάπτυξη και «ατμομηχανή» της οικονομίας στον δήμο Χερσονήσου, ότι η ανάπτυξη αυτή είναι προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και όχι των δικών του αναγκών. Οι εργαζόμενοι της περιοχής να δουλεύουν σε πολυτελείς μονάδες με μισθούς ψίχουλα και άθλιες συνθήκες εργασίας. Όλες οι υποδομές, οι παραλίες, οι ελεύθεροι χώροι να αποτελούν μέρος της τουριστικής ανάπτυξης και οι εργαζόμενοι της περιοχής να μην μπορούν να πάνε διακοπές, να μην έχουν χώρους αναψυχής και αθλητισμού για αυτούς και τα παιδιά τους. Ανυπαρξία υποδομών για λαϊκές ανάγκες όπως αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, σχολικά κτίρια – αυτά δεν είναι ανταποδοτικά- ενώ την ίδια ώρα χρυσοπληρώνουν δημοτικά τέλη και φόρους.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να μην κάνει βήμα πίσω από την διεκδίκηση η έκταση της ΠΑΒΓ να παραμείνει περιουσία του και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του. Παρά την υπογραφή της σύμβασης να συνεχίσει την πάλη του ώστε τα σχέδια του κεφαλαίου στην περιοχή να μείνουν στα χαρτιά. Η ζωή έχει αποδείξει ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται,  δεν μπορούν να συμβαδίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τις λαϊκές ανάγκες.  

Τώρα να δυναμώσει τους αγώνες και την πάλη στην περιοχή  να συμπορευτεί με το ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική κράτους, κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων. Τα συμπεράσματα που έχει βγάλει ο κόσμος της περιοχής από την διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, να τα κάνει όπλα του στον καθημερινό αγώνα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί